W poszukiwaniu utraconych smaków stołu cesarskiego

Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

Projekt miał na celu pokazanie uczniom, iż nauka historii z czasów cesarza Franciszka Józefa I może być ciekawa, a nauka języka zawodowego (polskiego i niemieckiego) poprzez stare przepisy kulinarne może dawać zaskakujące rezultaty. Projekt miał umożliwić też kontakt z pracodawcami z branży gastronomicznej, którzy wykonują swój zawód z pasją. Celem projektu było także doskonalenie umiejętności językowych, które mają wpływ na kształtowanie postaw i przekonań uczniów w kontaktach z otoczeniem.

Projekt realizowany był przez grupę uczniów specjalności technik usług gastronomicznych. Uczniowie ci mieli możliwość m.in. sprawdzenia się w kuchni, wypróbowania starych przepisów z dworu cesarskiego, nauki fotografowania żywności i kontaktu z profesjonalnym fotografem, analizy składników żywności w laboratorium i stworzenia filmu instruktażowego pt. Bułka cesarska zwana kajzerką.

W trakcie realizacji zadań uczniowie kształtowali także umiejętność obsługi gości, organizowali warsztaty cukiernicze, uczyli się nakrywać stół zgodnie z tradycją. Projekt zrealizowany został przy olbrzymim zaangażowaniu i pomocy wielu środowisk lokalnych. Jego największą wartością był kontakt młodych entuzjastów z profesjonalistami – pasjonatami.

 

Uwaga, zmiana adresu!

Uwaga, zmiana adresu!

Zmienił się adres siedziby Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowej Agencji Programu Erasmus+.

Nowy adres:

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
Aleje Jerozolimskie 142A
02-305 Warszawa

Prosimy o kierowanie korespondencji na w.w. adres.

You have Successfully Subscribed!